Handig om te weten

Voordat je naar Istanbul vertrekt, is het goed om wat dingen te controleren, zodat je achteraf niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Op deze pagina hebben we informatie verzameld die je reis naar Istanbul kan vereenvoudigen en soms ook tijd kan besparen. Lees de pagina door en hou het in je achterhoofd, maar laat je stedentrip er niet door bepalen, want er is natuurlijk niets zo leuk als je eigen koers varen en op eigen houtje de stad ontdekken.
We hebben geprobeerd de informatie op deze pagina zo accuraat mogelijk weer te geven mochten er toch onwaarheden of foutjes in geslopen zijn dan horen we dat natuurlijk graag.



Douane en documenten

Om naar Istanbul te kunnen en mogen reizen moet je in het bezit zijn van een paspoort of identiteitsbewijs dat op het moment van vertrek uit Turkije nog zes maanden geldig is. Een visum voor Turkije is niet meer nodig voor toeristen die in bezit zijn van een EU-paspoort of ID-kaart.

Nagemaakte artikelen

Het is in Nederland verboden om nagemaakte artikelen in te voeren. Het gaat hierbij om kleding, schoenen, tassen, horloges, parfum, cd’s en dvd’s. Deze artikelen worden in grote hoeveelheden aangeboden in de verschillende winkels in Istanbul en op de bazaars. Er wordt hierop vrij streng gecontroleerd door de Nederlandse douane. Als je betrapt wordt ben je de goederen kwijt en moet je een boete betalen. Als particulier is het wel toegestaan om een enkele stuks voor eigen gebruik in te voeren. Zo mag je drie horloges, 250 ml parfum, 3 cd’s of dvd’s en drie stuks kleding mee terug nemen van je reis.

Elektriciteit

In Istanbul en de rest van Turkije vind je dezelfde stopcontacten die we in Nederland gewend zijn. Je kunt dus zonder problemen of extra reisstekkers gebruikmaken van het lichtnet.

Drinkwater

Het kraanwater in Istanbul is drinkbaar, maar over het algemeen wordt het drinken ervan afgeraden. De kans om hier ziek van te worden is klein, maar wel aanwezig. Daarnaast heeft het een sterke chloorsmaak en geur. Beter kun je water uit flessen drinken. Halve liter flesjes met water worden door heel de stad verkocht. Je moet er dan wel op letten dat de verpakking van de petfles nog niet is geopend anders kun je er zeker van zijn dat je er ziek van wordt.
Het water uit de kraan is overigens wel geschikt om je tanden mee te poetsen en koffie of thee van te zetten.

Alcohol

Alcohol is gewoon toegestaan in Istanbul, al zijn de regels ten opzichte van alcoholgebruik en het verkopen ervan de laatste jaren wel iets strikter geworden. Zo zijn van veel kiosken, winkels en andere mogelijke verkooppunten de vergunningen ingetrokken. Dit houdt in dat je in Istanbul alleen nog in restaurants en bars de mogelijkheid hebt om alcohol te kopen en te drinken. In de buurt van moskeeën zullen ook restaurants geen alcohol verkopen.
Om alcohol te mogen nuttigen en verkopen moet je minimaal 18 jaar zijn.

Drugs

Het bezitten, verhandelen, smokkelen of kopen van zowel softdrugs als harddrugs is in Turkije strafbaar. Op deze strafbare feiten staan lange gevangenisstraffen en hoge geldboetes.

Feestdagen

In Istanbul, en ook in de rest van Turkije viert men een aantal officiële feestdagen. Op deze feestdagen zullen de banken, kantoren en een groot deel van de openbare instanties gesloten zijn. Ook veel van de winkels zullen gesloten zijn, maar dit is wel per feestdag verschillend.

1 januari – Nieuwjaarsdag (Yilbasi)
21 maart – Koerdisch Nieuwjaar (Newroz)
23 april – Feest van de Nationale Onafhankelijkheid en Dag van het Kind (Cocuk Bayram)
19 mei – De jeugd en sportdag (Genclik ve spor bayram)
30 augustus – Dag van de overwinning (Zafer Bayram)
29 oktober – Dag van de Republiek (Cumhuriyet bayram)
10 november – Herdenkingsdag Mustafa Kemal Atatürk

Naast de nationale feestdagen die op een vaste dag vallen zijn er nog enkele religieuze feestdagen in Istanbul die ieder jaar in een andere periode vallen. Dit zijn: de Ramadan, het Suikerfeest en het Offerfeest. Tijdens het offerfeest zijn er op diverse plaatsen in Istanbul primitieve schapenverblijven en slachterijen ingericht.

Geld

In Turkije, en dus ook in Istanbul betaal je met de Turkse lira. Na een enorme inflatie van de Turkse Lira in de vorige eeuw werden in 2005 zes nullen van de lira verwijderd. Tegenwoordig zijn er briefjes van 5, 10 , 20, 50, 100 en 200 lira’s in omloop. Daarnaast is er een munt van 1 lira. Deze munt lijkt veel op de twee euro munt.
De lira is onderverdeeld in 100 Kurus. Hiervan zijn munten in omloop van 1, 5, 10, 15 en 50. Omdat de munten weinig waarde vertegenwoordigen zal je ze niet al te veel tegenkomen tijdens je bezoek aan Istanbul. De waarde van de Turkse Lira verschilt sterk per jaar en periode; daarom is het goed om vooraf te controleren wat de actuele waarde van de munt is.

Bereken de wisselkoers van de Turkse Lira en bestel ze gelijk online

Pinnen

Er zijn in Istanbul opvallend veel pinautomaten te vinden. Ik denk niet dat ik ooit een stad heb bezocht waar er zoveel pinautomaten te vinden waren als in Istanbul. Het is zelfs zo gek dat je op sommige straten wel tien of meer pinautomaten tegenkomt. Voor het pinnen in Istanbul hoef je geen extra handelingen te doen of instellingen bij je bank te veranderen. Ook worden er geen extra kosten in rekening gebracht voor het pinnen in Istanbul. Al kan dit misschien wel per bank verschillen.
Als je geld pint in Istanbul wordt altijd gevraagd of je de koers van daar aan wilt houden of dat je het bedrag in lira’s pint. In praktijk komt het er meestal op neer dat als je het bedrag in lira’s pint je het goedkoopst af bent.

Telefoon en internet

Turkije valt bij een aantal van de telefoonproviders tot de zogenoemde voordeellanden. Hierdoor vallen de belkosten mee in vergelijking met veel andere landen. Toch is het verstandig om dit vooraf goed te controleren bij je provider. De dekking is in Istanbul over het algemeen goed tot uitstekend. Er is geen plek in de stad die ik bezocht heb, waar ik geen bereik had.
Ditzelfde geldt voor de 3g en 4g verbindingen in de stad. Tegenwoordig hebben de meeste restaurants, hotels en bars een eigen wifi waar je gratis gebruik van kan maken. Opvallend was dat bijna alle wifipunten versleuteld waren. Gelukkig wist de ober in alle gevallen oplossing te bieden.

Toiletten

De eerste keer dat je een openbaar toilet in Istanbul binnenstapt, zal je waarschijnlijk even moeten slikken. Niet dat de toiletten er niet schoon zijn, maar vooral omdat op de meeste plaatsen geen westerse wc’s te vinden zijn, maar voornamelijk hurktoiletten. Dit heeft natuurlijk als voordeel dat je nooit op een vieze bril kunt gaan zitten, maar behoorlijk wat meer nadelen. De meest luxe hurktoiletten zijn uitgerust met wc-papier en een slang. De minder luxe met een kraantje en een emmer.
Het loont wel om even verder te kijken dan de eerste deur, want soms is er op twee op de drie hurktoiletten één gewone toilet geplaatst.
Opvallend is dat overal in Istanbul er openbare toiletten te vinden zijn.

Taal

Er wordt in Istanbul net als in de rest van Turkije Turks gesproken. Er zijn nog wel enkele minderheidstalen die je er tegenkomt, maar over het algemeen spreekt de gehele bevolking van de stad Turks. Gelukkig spreekt een groot deel van de bevolking van de stad redelijk tot goed Engels. Met name de mensen die werkzaam zijn in de horeca of in de toeristenindustrie.

Openingstijden

De openingstijden in Istanbul zijn erg ruim en verschillen sterk per wijk en winkel. Over het algemeen zou je kunnen aanhouden dat iedere winkel dagelijks geopend is van 10:00 tot 22:00. Een aantal van de musea en bezienswaardigheden in de stad zijn gesloten op maandag. De Grote Bazaar heeft de zondag als vaste sluitingsdag en het Dolmabaçepaleis is op maandag en donderdag gesloten.

Tijdsverschil

In Istanbul is het één of twee uur later dan in Nederland. Sinds 2016 is er in Turkije geen zomer- en wintertijd meer. Hierdoor is het tijdsverschil tijdens de zomermaanden 1 uur en tijdens de winterperiode 2 uur.

Alarmnummer

Het alarmnummer in Turkije is net als in Nederland 112.

Roken

Net als in Nederland is het in Istanbul verboden om binnen te roken in hotels, horecagelegenheden en andere openbare instanties. Je zal daarom behoorlijk wat mensen buiten zien staan roken.

Veiligheid

Er is de laatste jaren behoorlijk wat te doen geweest omtrent de veiligheid in Istanbul. Dit heeft voornamelijk te maken met een aantal aanslagen die gepleegd zijn in de stad en met een aantal demonstraties die flink uit de hand zijn gelopen. Als toerist in Istanbul merk je, maar weinig van het verhoogde veiligheidsrisico dat er is in Istanbul. Het enige waar je het aan merkt, is dat bij de belangrijkste bezienswaardigheden en in de musea er een verscherpte controle is. Zo moet je tas door een scanner en moet je zelf door een metaaldetector lopen en heb je de kans om gefouilleerd te worden. Verder zijn op enkele strategische plaatsen in de stad gewapende militairen te vinden. Deze zijn op de achtergrond aanwezig en geven niet een onveilig gevoel.

Soms komt het helaas wel tot een aanslag. Een vrij recent voorbeeld is de zelfmoordaanslag op 12 januari 2016 waarbij 10 dodelijke slachtoffers vielen, waaronder 9 toeristen uit Duitsland.

Als toerist zijn er enkele plaatsen in de stad die je het beste kunt mijden. Het beste voorbeeld hiervan is het Taksimplein. Als er demonstraties zijn of ongeregeldheden zal het hoogstwaarschijnlijk op dit plein zijn.

Verder moet je net als in alle andere grote steden ter wereld je gezonde verstand blijven gebruiken en niet te opzichtig met dure apparatuur of sieraden rondlopen. Verder kun je in de avonduren de donkere steegjes en de minder toeristische plaatsen het beste mijden.