Istanbul voor beginners

Istanbul | geschiedenis | bezienswaardigheden | musea | stedentrip | vervoer | reisinformatie | weer & klimaat | links

Istanbul weer & klimaat

Het mediterrane klimaat van Istanbul zorgt ervoor dat het een heel jaar aangenaam is in de stad. Natuurlijk kan het er in de zomermaanden behoorlijk warm worden en kan het er regenen, maar over het algemeen kun je stellen dat het klimaat van Istanbul zich uitstekend leent voor een stedentrip.
Het klimaat van Istanbul is in ieder geval een stuk aangenamer dan het klimaat dat wij in Nederland gewend zijn. Niets is natuurlijk zo veranderlijk als het weer en ook al is de kans erg klein; je kunt het zomaar treffen dat het weer in Istanbul slechter is dan in Nederland. Gelukkig is dit in de meeste gevallen andersom. Mocht je toch een keer een slechte dag hebben in Istanbul dan zijn er genoeg bezienswaardigheden en musea waar je de dag binnen kunt doorbrengen.

Istanbul bezienswaardigheden

Het prachtige Istanbul barst van de cultuur, historie en mooie plekjes. Er is zoveel te doen dat je keuzes moet maken.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor Istanbul samengesteld:
Istanbul bezienswaardigheden top 10

Klimaat

Istanbul heeft een mediterraan klimaat, maar de invloed van de Middellandse Zee is hier bijna te verwaarlozen. Wel staat de stad onder de invloed van de Zee van Marmara en de Zwarte Zee. Deze invloeden zorgen ervoor dat er in Istanbul een mediterraan klimaat heerst. De dagtemperatuur in de zomer en de winter liggen behoorlijk dicht bij elkaar. Hierdoor is het in Istanbul normaal gesproken het hele jaar aangenaam. In de zomermaanden wordt het niet te heet en in de wintermaanden is het er niet te koud. Het is er wel te koud om te kunnen dienen als winterzon bestemming.
Door de invloed van de Zwarte Zee zal het kwik in de zomermaanden nooit heel lang boven de dertig graden Celsius komen. Natuurlijk kunnen er in de zomermaanden periodes voorkomen dat het er erg warm is, maar meestal zijn deze van kortere duur.

Winterzon

Tijdens de wintermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur net iets boven de tien graden Celsius. Hierdoor is Istanbul ongeschikt als winterzonbestemming, maar het is er nog wel een stuk aangenamer dan in Nederland. Hierdoor is een stedentrip in de winterperiode aan Istanbul niet eens een hele slechte optie. Het nadeel is wel dat je in deze maanden ook de meeste kans hebt op langdurige neerslag. Met name in de maand December is de kans op neerlag behoorlijk groot. Maar is het droog dan heb je al snel een uurtje of vijf, zes aan zonne-uren per dag wat het erg aangenaam maakt. Er kan vorst en sneeuw en ijzel voorkomen in Istanbul, maar alleen in uitzonderlijke situaties.

Zomers in Istanbul

De zomermaanden In Istanbul zijn erg aangenaam met temperaturen die gemiddeld rond de zeventwintig graden Celsius liggen. In de avond en nacht koelt het af tot net onder de twintig graden Celsius, wat op dat moment heerlijk koel aanvoelt. In de zomermaanden heb je tevens de minste kans op langdurige neerslag. In de maanden juli en augustus is die kans zelfs nihil.
Op de warmste dagen van het jaar zal de zeewind voor de nodige afkoeling zorgen. Jammer genoeg is de Bosporus of de Gouden hoorn niet geschikt om in te zwemmen, dus in Istanbul zelf is het vinden van een plekje om af te koelen wat lastiger. Je kunt wel met de boot naar de prinseneilanden en daar volop genieten van de stranden en de Zee van Marmara.

Neerslag

December is gemiddeld de natste maand van het jaar met meer dan 100 millimeter aan neerslag. De droogste maanden zijn Juli en augustus. De andere maanden maken elkaar niet heel veel. Er is alleen een lichte dip te zien in de maanden mei en juni. In de andere maanden ligt de gemiddelde maandelijkse neerslag tussen de 60 en de 100 millimeter verdeeld over ongeveer vijftien dagen.
In het najaar kunnen er behoorlijk hevige buien vallen. Deze zijn een beetje te vergelijken met de najaarsbuien zoals wij ze in Nederland kennen. Het enige voordeel van de buien in Istanbul is dat er naderhand een stuk minder koud is dan in Nederland. De neerslag in Istanbul zal zo goed als altijd als regen naar beneden komen, maar in extreme gevallen kan er sneeuw of natte sneeuw voorkomen.

Extreem weer

Door de invloed van de omliggende zeen is de kans op extreem weer in Istanbul redelijk klein. Toch zullen er met regelmaat periodes in de stad voorkomen dat het kwik ver boven de dertig graden Celsius uitkomt of dat er lange periodes met neerslag zijn.
Zo komen er om de paar jaar in Turkije hittegolven voor. Aan deze langdurige periodes met extreem warme dagen kan ook Istanbul niet ontkomen. Tijdens deze periodes kan het erg onaangenaam worden in de stad met name in de smalle straatjes in het historische deel. De temperaturen kunnen dan rond de 40 graden Celsius liggen.
In de herfst en winter kunnen er periodes met stevige buien en onweer voorkomen.

Klimaattabel van Istanbul

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
temperatuur
Bospurus
water (C)
januari 8 C 2 C 5 uur 18 dagen 98 mm 9 C
februari 9 C 3 C 6 uur 15 dagen 80 mm 8 C
maart 11 C 4 C 6 uur 14 dagen 70 mm 8 C
april 16 C 7 C 8 uur 11 dagen 61 mm 10 C
mei 21 C 12 C 10 uur 9 dagen 36 mm 15 C
juni 25 C 16 C 11 uur 6 dagen 34 mm 20 C
juli 27 C 18 C 12 uur 4 dagen 29 mm 23 C
augustus 27 C 18 C 11 uur 4 dagen 28 mm 24 C
september 24 C 15 C 9 uur 7 dagen 57 mm 22 C
oktober 19 C 12 C 6 uur 11 dagen 93 mm 19 C
november 15 C 8 C 5 uur 14 dagen 100 mm 14 C
december 11 C 5 C 4 uur 17 dagen 124 mm 11 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Beste reisperiode

Over het algemeen is de beste periode om een stedentrip naar Istanbul te maken tijdens de late lentemaanden of de vroege herfstmaanden. Tijdens deze maanden is de temperatuur in de stad nog erg aangenaam en heb je nog niet al te veel kans op langdurige neerslag. De andere maanden van het jaar is een stadsbezoek aan Istanbul ook erg aangenaam; je hebt alleen een grotere kans dat het weer spelbreker kan zijn. Zo heb je in de hoogzomermaanden kans op hete dagen en in de wintermaanden op langdurige neerslag.

Houd er verder rekening mee dat het merendeel van de inwoners van Istanbul moslim is. Tijdens islamitische feestdagen of tijdens de Ramadan kan je bezoek aan de stad erdoor benvloed worden.

Meer info over Istanbul

De volgende sites bieden goede tips en informatie over Istanbul:
bijzondere plaatsen in Istanbul

Istanbul in n dag
Istanbul informatie
Istanbul tips
Istanbul weer & klimaat

alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy